Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Σιδέρη στην Ειδική Συνεδρίαση-Απολογισμό στις 13/7/2011
Καταρχάς, να ευχαριστήσω και εγώ τους συνδημότες μας που δείχνουν ενδιαφέρον για τα δημοτικά δρώμενα. Σήμερα, αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο. Μετά από έξι μήνες, έστω και μέσω ενός υποχρεωτικού θεσμού, είναι η πρώτη μέρα που η διοίκηση του Δήμου αφουγκράζεται τον δημότη.
Βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος της σημερινής Δημοτικής Αρχής ήταν ο Πολιτισμός της Καθημερινότητας. Υποσχόταν αξιοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή του πολίτη. Χρησιμοποιούσε λόγο καταγγελτικό όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις και καυτηρίαζε την ελλειπή ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προέβαλε ως πρωταρχικούς στόχους την ασφάλεια των παιδιών μας μέσω των παιδικών χώρων, τη γενναία χρηματοδότηση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με μεγαλεπήβολα σχέδια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, με την υπόσχεση ότι θα βρεθούν τα χρήματα για όλες τις δεσμεύσεις. Ένα προεκλογικό πρόγραμμα, όπου ρητά αναφέρει, ότι την ευθύνη για τη βελτίωση της καθημερινότητας αναλαμβάνει προσωπικά ο Δήμαρχος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μέχρι στιγμής, κανένα από τα παραπάνω υπεσχημένα δεν έχει μπει σε πρόγραμμα εφαρμογής. Φαίνεται, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, όχι μόνον δεν έχει μελετήσει τον νέο θεσμό του Καλλικράτη, αλλά ούτε επιδεικνύει τον στοιχειώδη σεβασμό στο πρόγραμμά της και στις αυτοδεσμεύσεις της. Η Δημοτική Αρχή στα θέματα του πολιτισμού της καθημερινότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και της συμμετοχής του πολίτη διατηρεί μία μη δημιουργική στάση χωρίς όραμα. Σήκωσε τον πήχη ψηλά στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν απέφυγε τις υποσχέσεις. Και κινδυνεύει να περάσει τον πήχη από κάτω.
Σίγουρα, τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας δεν μπορούμε εύκολα να τον ορίσουμε. Μπορούμε, όμως, να τον γνωρίσουμε. Είναι πολιτισμός μία ανοικτή πλατεία για όλους τους Δημότες, και όχι η πλήρης, όπως αποδείχτηκε, κατάληψή της από τραπεζοκαθήσματα, όπως και ένα ελεύθερο πεζοδρόμιο χωρίς την πλήρη κατάληψή του από περίπτερο, και όλα αυτά με την αδειοδότηση της Δημοτικής Αρχής. Είναι πολιτισμός, επίσης, οι καθαρές πλατείες και οι λειτουργικές παιδικές χαρές, φαινόμενα τόσο σπάνια στην πόλη μας. Είναι πολιτισμός το να μη συζητάμε το ενδεχόμενο να δοθεί ο δημοτικός μας κινηματογράφος σε ιδιώτη, το οποίο τελικά και έγινε. Είναι πολιτισμός, επισημαίνω, να μην ερίζουμε με θεσμούς της πόλης μας που παράγουν πολιτισμό, όπως για παράδειγμα, τα εργαστήρια τέχνης και το ωδείο. Είναι πολιτισμός να μην κλείνουμε παιδικούς σταθμούς. Είναι πολιτισμός η καλλιέργεια ενός ζωντανού και άμεσου διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Επίσης, σε επίπεδο διακυβέρνησης του Δήμου, είναι πολιτισμός ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, τον οποίο τόσο αμφισβήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Τέλος, είναι πολιτισμός και σεβασμός προς τους δημότες η διαφάνεια και η αξιοκρατία, και όχι μία διοίκηση με θελκτικότητα στις απευθείας αναθέσεις.
Σήμερα, έχουμε μία δημοτική αρχή με γονατογραμμένες εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και με συνεχείς υποδείξεις ενός αλάθητου αρχηγού. Η ωρίμανση όμως στη διακυβέρνηση προκύπτει από την έκπτωση του εγώ και όχι από την ίηση της εξουσίας. Αν αποφλοιώσουμε την πολιτική της, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε μία δημοτική αρχή χωρίς αυτοεκτίμηση και χωρίς αυτοπεποίθηση. Μία δημοτική αρχή, η οποία αντί να χαράξει τη δική της πορεία, κατηγορεί συνέχεια τις προηγούμενες. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να οδηγήσει προς τα μπροστά αν κοιτάζει συνέχεια τον καθρέπτη του αυτοκινήτου του. Είναι απαραίτητο, όμως, να συμβουλευόμαστε τον καθρέπτη της αυτοκριτικής, της αυτοεπίγνωσης και της αυτογνωσίας και όχι τον παραμορφωτικό καθρέπτη της αυταρέσκειας και της υπερφίαλης αίσθησης της μοναδικότητας. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η καθημερινή ζωή της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ένα υφαντό από παραιτήσεις και μετριότητα.
Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται σε μία κατάσταση απομάγευσης. Το τιποτένιο και το ευτελές κυριαρχεί. Ο δικός μας στόχος, ο στόχος της ανεξάρτητης παράταξης ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή, είναι η αντιπολιτευτική μας πολιτική να γίνει πρωτοβουλία για θέματα που αφορούν την κοινωνική και δημόσια ζωή των κατοίκων της πόλης μας. Οφείλουμε και θέλουμε να σταματήσουμε τη συνεχή υποβάθμιση του προαστίου μας. Σήμερα, με την πολιτική μας, αφήνουμε το αποτύπωμά μας στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης μας. Αύριο, το αποτύπωμα αυτό θα γίνει πολιτική με σκοπό και στόχους.
Δήμαρχε, στην πρώτη αυτή απολογιστική δημόσια διαβούλευση σε προτρέπω σε τούτο, παραφράζοντας τα λόγια του Καβάφη: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την πόλη σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».