ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Της Σοφίας Αυγουροπούλου

Αρχιτέκτονος Μηχανικού Μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Για δεύτερη χρονιά συμμετείχαμε σε μια προσχηματική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

Στην από 23/11/2020 συνεδρίαση ειπώθηκε εντελώς απαξιωτικά ότι ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μία από τα ίδια, τα προβλήματα της πόλης είναι τα ίδια διαχρονικά και δεν χρειάζεται και περαιτέρω ανάλυση ή κουβέντα, αφού όλα είναι γνωστά. Άλλωστε καμία από τις προτάσεις, δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σε αυτή τη φάση στο σχέδιο του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος.

Ποιος λοιπόν ο λόγος σύγκλησης της Επιτροπής Διαβούλευσης; Απλά για να καλυφθεί η τυπική παράμετρος της υποχρεωτικής ετήσιας συνεδρίασης πριν από τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και να διεξαχθεί μη προβλεπόμενη ψηφοφορία στα ήδη καταρτημένα προσχέδια, όταν ο ρόλος της επιτροπής, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις, είναι γνωμοδοτικός και γίνεται κατά τη φάση σύνταξης του προσχεδίου από την εκτελεστική επιτροπή και όχι εκ των υστέρων; (βλ. παρ.5 άρθρο 77 του ν.4738/2020 και άρθρο 76 του ν.3852/2010, όπως ισχύουν). Αν αυτό δεν αποτελεί στρέβλωση των διαδικασιών τότε πώς χαρακτηρίζεται;

Επίσης, από πότε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός είναι μόνο πίνακες κωδικών, χωρίς αποτίμηση και αξιολόγηση της προηγούμενης χρονιάς, λογοδοσία των πεπραγμένων, αιτιολόγηση των αναμορφώσεων, ανάλυση στοχοθεσίας για την επόμενη χρονιά και διατύπωση οράματος για την πόλη; Από πότε δεν υπάρχει η έννοια του ελέγχου υλοποίησης του προηγούμενου Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για τη σύνταξη του νέου; Πώς αλλιώς θα είναι δυνατή η διατύπωση «απλής γνώμης επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού» και η γνωμοδότηση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου;

Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν θέση και να διαφυλάξουν τον θεσμικό ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίασή της, να μην βρεθούμε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση του απλού αποδέκτη ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

Σε ότι αφορά στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ως παράγοντες ανάπτυξης άρρηκτα συνδεδεμένους με το όραμα για την πόλη μας, θα ήθελα να καταθέσω και εγγράφως την πρόταση μου για την αναγκαιότητα σχεδιασμού της ένταξης του έργου επανάχρησης της οικίας Ιόλα στον αστικό ιστό της γειτονιάς του Παραδείσου μέσω προγράμματος αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, υλοποιώντας απαραίτητες υποδομές (χώροι στάθμευσης/κυκλοφοριακές ρυθμίσεις/πεζόδρομοι/σύνδεση με σταθμό μετρό Δούκισσας Πλακεντίας και με τους κεντρικούς οδικούς άξονες: Λεωφ. Μεσογείων και Αλ. Παναγούλη), ανάπτυξη του κοινωνικού και πολιτισμικού ιστού, ανάπτυξη του τοπικού εμπορικού κέντρου επί της Αγίας Τριάδος. Η χρήση και λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου είναι σημαντική και θα προκαλέσει ζυμώσεις στην περιοχή (και όχι μόνο), οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να υλοποιούνται παράλληλα με το έργο της αποκατάστασης της οικίας Ιόλα.

 

Τέλος, η χρήση του ποδηλάτου για την καθημερινή μετακίνηση των πολιτών γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ασφαλών χώρων για τη στάθμευση των ποδηλάτων στους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό (Αγίας Παρασκευής και Δούκισσας Πλακεντίας) θα αποτελούσε κίνητρο για την περαιτέρω χρήση.