Προγραμματικές κατευθύνσεις Ενότητα 2η: Πολιτισμός στην Αγία Παρασκευή : Σχεδιάσαμε – Πραγματοποιήσαμε – Συνεχίζουμε!
Η δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου αναβάθμισε τις δομές και τα προγράμματα πολιτισμού, καθιστώντας την πόλη πυρήνα Πολιτιστικής Δημιουργίας:
- Διοργάνωσε μεγάλο αριθμό ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη και καθιέρωσε νέες Πολιτιστικές εκδηλώσεις-θεσμούς, όπως το “Summertime” με την ΕΡΤ, η Τέχνη στον κήπο του Ιόλα κ.ά.
- Λειτούργησε με τον ΠΑΟΔΑΠ τον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο, σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητα διαμορφωμένο χώρο, στο Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», με ελεύθερη είσοδο.
- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη με τις «Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος» ανανέωσε και εμπλούτισε τον προϋπάρχοντα θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωνε το καλοκαίρι και υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτιστικών κι εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή και παραγωγή του λόγου, γραπτού και προφορικού μέσα από βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδόσεις, λέσχες ανάγνωσης και γραφής, σεμινάρια, εργαστήρια, μεμονωμένες εκδηλώσεις, αλλά και μεγάλες διοργανώσεις.
- Το Μουσείο «Αλέκος Κοντόπουλος» αναβαθμίστηκε τεχνολογικά, συντηρήθηκαν τα εκθέματά του και εφαρμόστηκε πρόγραμμα γνωριμίας με το έργο του ζωγράφου, το οποίο υλοποιείται μέσα στις τάξεις.
- Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου ΠΑΟΔΑΠ συνέχισε με μεγάλη επιτυχία τον θεσμό του Διαδημοτικού Θεατρικού Φεστιβάλ και εμπλούτισε τη λειτουργία των Πολιτιστικών του τμημάτων.
- Στήριξε τη νεανική έκφραση και δημιουργία και στάθηκε αρωγός στις πολιτιστικές δραστηριότητες των Σχολείων μας και στις «Συναντήσεις Μαθητικής Δημιουργίας».
Τα επόμενα χρόνια ο πολιτισμός της πόλης συνεχίζει την πορεία αναβάθμισης:
- Με την ανάπλαση του κτήματος και της βίλας ΙΟΛΑ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 2,5 εκ. € από το ΕΣΠΑ. Δημοπρατήθηκε η μελέτη και σύντομα η Αγία Παρασκευή θα αποκτήσει ένα κορυφαίο κέντρο Πολιτισμού, με μεγάλη δυνατότητα να αναδειχτεί σε διεθνούς ακτινοβολίας Πολιτιστικό τοπόσημο. Στόχος είναι, εκτός από την άμεση ολοκλήρωση της ανάπλασης της Βίλας και του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία φορέα διαχείρισης, η διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία μέσω της Επιτροπής Φίλων Ιόλα και ο προσδιορισμός τού χαρακτήρα του ως Κέντρο Πολιτισμού και Σύγχρονης Τέχνης.
- Με τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις της Βιβλιοθήκης με επίκεντρο το βιβλίο, τον λόγο και τη φιλαναγνωσία, καθώς και με τη συγκέντρωση υλικού για τη συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου της πόλης.
- Με την πραγματοποίηση δύο μεγάλων αναδρομικών εκθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη του σπουδαίου ζωγράφου και διανοητή Αλέκου Κοντόπουλου.
- Με την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του κινηματογράφου, με τη θέσπιση τριήμερου φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
- Με τη θέσπιση φεστιβάλ χορού.
- Με τη δημιουργία θεατρικής ομάδας νέων.
- Με την επαναφορά του θεσμού του φεστιβάλ χορωδιών.
- Με τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και τη θέσπιση καλοκαιρινού φεστιβάλ.
- Με την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων μέσα στα Σχολεία.