Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Του Πάνου Γκόνη Δημοτικού Συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Αγίας Παρασκευής

Σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με υπερβολικά πολλά προβλήματα που άπτονται κυρίως θεμάτων με την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα μας. Μία αντιμετώπιση με ετεροχρονισμένα χαρακτηριστικά θα τολμούσα να πω, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες οδηγίες του κεντρικού κράτους προς τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τους ΟΤΑ. Η Ανεξάρτητη Δημοτική μας Κίνηση «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής», έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες και έχει καταθέσει τοπικά τις προτάσεις της, για αυτό λοιπόν στο παρόν κείμενο θα με απασχολήσει μόνο το φλέγον ζήτημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο μας.

 

Ένα ζήτημα το οποίο δυστυχώς εκθέτει ανεπανόρθωτα την παρούσα Δημοτική Αρχή, όχι μόνο στη Σχολική Κοινότητα, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής και σίγουρα καταδεικνύει περίτρανα την ανικανότητά της και τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά τη Δημόσια Παιδεία ο κ. Ζορμπάς και η παράταξη του.

Δίχως καμία στρατηγική, καμία στόχευση ή σχεδιασμό, ο νυν Δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με τα δικά του λεγόμενα, «αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τον Μάρτιο 2020 όταν, σε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία πήρε μέρος, κάποιος (!) υπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε ως προτεραιότητά του την εφαρμογή της δίχρονης σε όλη την επικράτεια»! Προφανώς μέχρι τότε, αυτός ο εξαίρετος αυτοδιοικητικός και μη εξαρτώμενος από κομματικούς μηχανισμούς Δήμαρχος, ήταν σίγουρος ότι ο νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστεί!

Ίσως, υπήρξε και αυτός ένας λόγος που δεν επιδίωξε να παραλάβει από εμάς μετεκλογικά το Τμήμα Παιδείας ή δεν θέλησε καν να ενημερωθεί για τις πρότερες δικές μας ενέργειες, ακόμα και όταν του κάναμε ήδη σαφές ότι έχει καθυστερήσει, από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της θητείας του, τον Σεπτέμβριο του 2019!

 

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της δικής μας Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την μέσο-μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης για τον Δήμο μας περιελάμβανε: 1. Ενέργειες για τον μη αποχαρακτηρισμό κανενός από τα τέσσερα οικόπεδα, τα οποία είχαν δεσμευτεί από την εποχή Ν. Φωτοπούλου ως χώροι σχολείων (υπενθυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αυτά οικόπεδα, το ΟΤ 119 στον Τσακό, είχε ήδη αποχαρακτηριστεί στο τέλος της προηγούμενης θητείας Ζορμπά, το 2014). 2. Την, με επίσημο τρόπο, εκτίμησή τους από ορκωτό εκτιμητή. 3. Ενέργειες για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απόκτηση των δύο εξ αυτών (Πατρόκλου και Πάρου) αλλά και ενέργειες για την προοπτική απόκτησης του 119 μέσω δανείου και απαλλοτρίωσης.

Ενέργειες οι οποίες ακόμα και αυτές αντιμετωπίστηκαν φαιδρά από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση η οποία από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της ως νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε με τεράστιες καθυστερήσεις. Μπορεί να ακούγεται λίγο βαριά η λέξη «φαιδρά», όμως, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάνεις την κριτική την οποία μας έκαναν, όταν μας έλεγαν, ακόμα και πρόσφατα, ότι κακώς σπαταλούμε τα χρήματα του Δήμου για την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση σχολείων, μιας και, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους, έπρεπε να τα διεκδικήσουμε από το ήδη πτωχευμένο κράτος! Μέσα από τέτοιου επιπέδου αντιπαραθέσεις καταφέραμε επιτέλους τον Οκτώβριο του 2019 να αποκτήσουμε το οικόπεδο της οδού Πατρόκλου στα 2/3 (!) της αρχικής του εκτίμησης, ενώ, ένα χρόνο αργότερα, δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουμε το οικόπεδο της οδού Πάρου (παρά του ότι ο φάκελος που τους είχαμε παραδώσει βρισκόταν στο ίδιο σημείο με την Πατρόκλου) και βέβαια ακόμα αναμένουμε να εκκινήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του ΟΤ 119!

Ενέργειες, οι οποίες, μαζί με όλες τις άλλες που κάναμε παράλληλα, όπως πρώτα από όλα η μελέτη την οποία εκπονήσαμε το 2018 ως Αντιδημαρχία Παιδείας ώστε να εκτιμήσουμε τις ανάγκες της Αγίας Παρασκευής σε αίθουσες (τουλάχιστον 11 – έως 14) η ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση χώρων Νηπιαγωγείου, η διερεύνηση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για το σε ποια Νηπιαγωγεία μπορεί να χωρούσαν επιπλέον προκάτ αίθουσες ελαφράς κατασκευής, η αναζήτηση της αναμενόμενης μείωσης των Παιδικών Σταθμών, όπως τέλος και η παράκληση μεταφοράς τεχνογνωσίας από την τότε πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών σχετικά με τις προκάτ αίθουσες βαριάς κατασκευής, μας οδηγησαν ώστε να διαφωνήσουμε με την κυβερνητική επιλογή για τα λεγόμενα containers ή αλλιώς ελαφρού τύπου κατασκευές!

Ίσως, σε μία πιθανή έλλειψη τριών αιθουσών, όπως για παράδειγμα συνέβη στον Δήμο της Κηφισίας, να το σκεφτόμασταν, όμως έχοντας ως δεδομένο ότι μας λείπουν τουλάχιστον έντεκα ο σχεδιασμός προς όφελος των παιδιών της πόλης δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την άμεση αγορά οικοπέδων την τοποθέτηση σε αυτά αιθουσών βαρέως τύπου προκατασκευής και ταυτόχρονα την ενοικίαση, αφήνοντας ως τελευταία τη λύση των containers. Δυστυχώς, όλες εκείνες τις φορές που κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθήσαμε να κάνουμε σαφές ότι ενώ δεν υπάρχει χρόνος, υφίσταται και ο δικός μας σχεδιασμός, βρεθήκαμε μπροστά σε αυτιά ερμητικά κλειστά! Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί θριαμβολογούν, παρά το γεγονός ότι έχουν επιλέξει έναν τελείως λάθος και ταυτόχρονα σπάταλο δρόμο, δηλαδή να τοποθετήσουν 7 «κουτιά» (με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο επιλογής τους με εξαιρετικά μικρό ποσοστό έκπτωσης) στα οποία θα στριμώξουν από 25 παιδάκια τεσσάρων έως έξι χρονών στο κάθε «κουτί», όταν ακόμα κι έτσι, σήμερα Κυριακή 13/9 τα τέσσερα από αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί! Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αν δεν αντιλαμβάνονταν τόσο απαξιωτικά και αποσπασματικά τις συνθήκες του Δημόσιου Σχολείου και είχαν πραγματικά ενδιαφερθεί από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, σήμερα θα είχαμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην πόλη μας!

 

Βέβαια, τι να περιμένει κανείς από μία Δημοτική Αρχή η οποία δημιούργησε παραρτήματα, ενώ ξέχασε (!) προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση του 15ου Νηπιαγωγείου στην οδό Πατρόκλου; Τι να περιμένει κανείς από έναν Δήμαρχο, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν έχει ενημερώσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το τι να περιμένουν αύριο ωστε οριακά να γνωρίζουν πού θα πάνε! Τι να περιμένει κανείς από μία Δημοτική Αρχή που μας έχει αφήσει «παρακαταθήκη» ακόμα δύο containers στο 3ο Δημοτικό, την ίδια περίοδο που κόντεψε να χάσει το οικόπεδο των πρώην Εκπαιδευτηρίων Μάκρη στο ΟΤ 119; Τι να περιμένει κανείς από μια Δημοτική Αρχή της οποίας μοναδική φροντίδα κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας ήταν να μην ολοκληρωθεί η μελέτη του 14ου Νηπιαγωγείου (από «τους δικούς τους ανθρώπους» στις ΚτΥπ) ώστε να μην προλάβει η διοίκηση Σταθόπουλου να εμφανίσει έργο! Πάλι για την ιστορία, εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ολοκλήρωση των μελετών για το 14ο Νηπιαγωγείο προήλθε κατόπιν παράκλησής μας και παρέμβασης του τότε Υπουργού Μεταφορών κ. Σπίρτζη και εντάχθηκε με τεράστιο άγχος έπειτα από δικές μας καθημερινές πιέσεις στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ως ένα από τα τελευταία σχολικά κτίρια στο ΠΕΠ Αττικής! Πού να ήξεραν άραγε ότι την καθυστέρηση τους αυτή θα την πλήρωναν τελικά ακόμα και οι ίδιοι, γιατί για την πόλη ούτε λόγος να γίνεται! Τι να περιμένει κανείς από μία Δημοτική Αρχή η οποία την μια μέρα υπογράφει εισήγηση του Νομικού της Προσώπου ότι της περισσεύουν ένας ολόκληρος Παιδικός Σταθμός και δύο αίθουσες από έναν άλλον, και τους παραχωρεί στην δίχρονη προσχολική, μετά από δυο-τρεις μέρες διατείνεται ότι έχουν μείνει εκτός Παιδικών Σταθμών 130 παιδάκια και έπειτα από μερικές ακόμα ημέρες παραχωρεί επιπλέον δύο αίθουσες από τον Παιδικό Σταθμό της οδού Αισώπου (που ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί) επειδή αργεί η κατασκευή του 14ου Νηπιαγωγείου!

 

Τέλος, τι να περιμένει κανείς από μία Δημοτική Αρχή η οποία δεν κατάφερε να αντιληφθεί τι σημαίνει να έχεις στρατηγική στόχευση για τον χώρο της Παιδείας. Η οποία δεν κατάφερε να αντιληφθεί και να αξιολογήσει αντικειμενικά τις δικές μας συλλογικές ενέργειες – στοχεύσεις, ειδικά αφού αυτές έτυχαν μιας συνολικότερης αποδοχής και οι οποίες σίγουρα θα μπορούσαν να επεκταθούν ή/και να συμπληρωθούν με νέες ιδέες! Ενέργειες μας, οι οποίες δεν περιορίζονταν στην εξασφάλιση της σχολικής στέγης, αλλά ξεκίνησαν με το απαραίτητο «μάζεμα» των οικονομικών στοιχείων το οποίο επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή (λόγω και του ελλείμματος – σκανδάλου πλέον των 50 χιλιάδων ευρώ που μας άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ζορμπά) και συμπληρώθηκαν με το σύνολο των υπολοίπων επιμέρους στοχεύσεων μας, που αφορούσαν πρώτα και κύρια στην ανακατασκευή των χώρων υγιεινής των σχολείων (ας μην ξεχνάμε τις ουρολοιμώξεις των παιδιών σε αρκετά Δημοτικά το 2014!) συνέχισαν με την αναβάθμιση αλλά και τη δημιουργία χώρων πολιτισμού ή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, προχώρησαν με την περιοδική αναβάθμιση όλων των σχολείων εσωτερικά και εξωτερικά, και ολοκληρώθηκαν με την πλήρη ανακατασκευή όλων των αύλειων χώρων (να υπενθυμίσουμε ότι υλοποιήθηκαν ορισμένοι φέτος και θα συνεχίσουν του χρόνου, έως ότου ανακατασκευαστούν και οι τελευταίοι επτά αύλειοι χώροι τους οποίους εντάξαμε στο πρόγραμμα Φιλόδημος)! Εμάς σίγουρα δεν μας ενοχλεί να παινεύονται όλοι για την αναβάθμιση των σχολείων της Αγίας Παρασκευής, καλό θα ήταν όμως ορισμένοι να μνημονεύουν από ποιους έχει προκύψει αυτή η αναβάθμιση!

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ευχόμαστε σε όλη τη Σχολική Κοινότητα καλή αρχή, με δύναμη, υπομονή και πάνω απ’ όλα υγεία!

 

Comments (0)
Add Comment